U doet toch ook mee?

Op zaterdag 28 september 2019, één dag voor de Wereld Hart Dag, is er een Reanimatie-Marathon op het Fioretti College in Veghel.

Dit evenement wordt georganiseerd door zes van de vele organisaties die betrokken zijn bij het “hartveiliger” maken van Meierijstad, te weten initiatiefnemer Veghel HartSave, Rooi HartSafe, Schijndel Hartsave en de EHBO-vereniging, de Reddingsbrigade en Het Rode Kruis uit Veghel.

Tijdens de Reanimatie-marathon willen wij 300 inwoners (vanaf 18 jaar) van Meierijstad gratis opleiden tot burgerhulpverleners, die in staat zijn om slachtoffers van een hartstilstand te reanimeren met gebruikmaking van een AED.

De deelnemers ontvangen een REA/AED-certificaat dat hen kwalificeert als burgerhulpverlener. Als tegenprestatie dienen zij zich aan te melden bij HartslagNU. Dit is het landelijke alarmeringssysteem dat via de 112-centrale bij een hartstilstand (burger)hulpverleners oproept via hun smartphones.

Wij rekenen er op dat na 28 september 2019 het aantal beschikbare burgerhulpverleners in Meierijstad in één keer heel veel groter zal zijn geworden.

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 personen in Nederland een hartstilstand, van wie er 8000  worden gereanimeerd. Bij ongeveer de helft van de reanimaties wordt een Automatische Externe Defibrillator (AED) gebruikt. Van degenen die buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen, overleeft volgens de Hartstichting bijna 25 procent. Het aantal AED’s is in ons land in het afgelopen jaar met 45 procent gestegen tot 18.000. Ook het aantal burgerhulpverleners is in datzelfde jaar met 32 procent toegenomen tot 225.000. Daardoor zijn de overlevingskansen bij een hartstilstand zichtbaar groter geworden.

Sint-Oedenrode en Veghel zijn nagenoeg “hartveilig” en in Schijndel wordt op dit moment de stand van zaken geïnventariseerd. Meierijstad heeft nu tussen de 200 en 250 AED’s, waarvan er hopelijk op korte termijn nog een aantal 24/7 beschikbaar komt.

Voor deze marathon hebben wij 35 instructeurs en 15 vrijwilligers bereid gevonden om deze Reanimatie-marathon geheel belangeloos te begeleiden.

De dag wordt om 8:30 uur officiëel geopend door de burgemeester van Meierijstad, Kees van Rooij en de middagsessie door wethouder Coby van der Pas. Zowel de burgemeester als de wethouder zullen opgeleid worden tot burgerhulpverlener.

U kunt kiezen tussen twee tijden (s.v.p. uw keuze aankruisen):

  • 09:00-12:30 u  (sessie 1)

 12:30-13:30 u  pauze instructeurs en wisseling deelnemers

  • 13:30-17:00 u  (sessie 2)

17.00-17.30 u  dankwoord en afsluiting

Ik wens wel/niet op beeld en foto op website, krant en/of facebook geplaatst te worden. Graag uw keuze omcirkelen a.u.b.

Het adres van de school waar de marathon plaatsvindt is:

Muntelaar 4, 5467 HA te Veghel. Bij de school is voldoende parkeergelegenheid.

U kunt zich inschrijven via de link op onze website.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.