Cursus

Veghel HartSave Reanimatie Cursus

Wat leert u bij een reanimatiecursus?

U krijgt altijd les van een erkend instructeur van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR). Dat zijn bij Veghel HartSave: Wieke van der Heiden, Klaas Haan en Rob Vink. In de basiscursus van ongeveer 3 uur, welke bijna altijd in de avond gegeven wordt van 19.00 -22.00 uur, komt aan bod:

 • Hoe u een hartstilstand herkent en wat u dan als eerste doet
 • Hoe u moet reanimeren en in welk tempo
 • Hoe u een AED aansluit en bedient
 • Hoe u 112 belt en de procedure volgt

Door middel van een PowerPointpresentatie wordt eerst de theorie behandeld, waarbij de nodige vragen gesteld kunnen worden.

Samen met andere cursisten oefent u alle reanimatiestappen op uw eigen reanimatiepop en maakt u gebruik van een trainings-AED.

3 uur cursus

Groepsles

Hoe bedient u een AED

Verder leren we u nog een aantal handelingen over wat te doen bij een ‘andere’ levensbedreigende situatie.

Na afloop van de cursus ontvangt u een Hartstichting-certificaat. Daarnaast wordt u aangemeld bij het Cosy-systeem, een Europees databeheer-systeem waarmee u geregistreerd zult zijn als certificaathouder. Dat houdt in dat u de oproep voor herhaling via hun krijgt en dat u ook een Europees certificaat krijgt toegemaild.

De cursus wordt conform het landelijke Covid-19 protocol gegeven, d.w.z. dat u zich aan de gestelde veiligheid en hygiëne-eisen zult moeten houden.

In de jaarlijkse herhalingscursus oefent u de vaardigheden opnieuw. Deze cursus duurt ongeveer 2 uur en is ook in de avonduren.

Voor groepen en bedrijven geven wij ook cursussen en deze kunnen op maat gemaakt worden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Kosten

De opleidingsprijs voor een reanimatiecursus is € 45. Bent u woonachtig in Veghel? Dan krijgt u € 10 korting.

De AED/Reanimatietraining is inclusief het lesboek Basale Reanimatie (NRR) en het certificaat van de Hartstichting en Cosy.

De herhaal-les reanimatie kost € 35. Hier geldt dezelfde korting als voor de opleiding, wanneer u in Veghel woonachtig bent.

Let op! Bij de meeste zorgverzekeraars worden uw cursuskosten vergoed bij een aanvullende verzekering. Klik hier voor meer info.

Bij een “No-Show” zonder tijdige afmelding zijn wij helaas genoodzaakt om €10 administratiekosten (*) in rekening te brengen, deze worden verrekend met de (te) betalen/ betaalde cursuskosten.

Cursuskosten dienen uiterlijk twee dagen vooraf te zijn overgemaakt.

(*) Administratieve voorbereidingen zijn o.a. (deelnemerslijst, diploma Hartstichting, inschrijving ERC-Cosy (administratie Europese -ReanimatieRaad) etc.

Bij inschrijving en betaling conformeert u zich aan bovenstaande regels.

 

Nieuw vanaf september:

Specifieke kinder- en baby reanimatiecursus

Bij het volgen van deze cursus gaan we ervan uit dat u gecertificeerd Reanimatie-hulpverlener bent.

De reanimatie van baby’s en kinderen vraagt speciale aandacht. Er is immers verschil in grootte en bouw ten opzichte van een volwassene. De achterliggende oorzaak van een circulatiestilstand bij een baby/kind is vaak anders dan bij volwassenen.

Tijdens de reanimatiecursus aan zowel baby’s, kinderen en volwassenen leert u precies hoe u moet handelen. U oefent onder begeleiding van een instructeur op een reanimatiepop. Daarnaast leert u om een kind/volwassene in veiligheid te brengen en om de toestand van een slachtoffer te beoordelen: het bewustzijn controleren, de ademhaling beoordelen en het type letsel vaststellen, de hulpdiensten alarmeren en EHBO verlenen aan een baby en kind (en volwassenen) bij:

 • Hartstilstand baby/kind: reanimatie en het gebruik van de Automatische Externe Defibrillator (AED)
 • Bewusteloosheid baby/kind: stabiele zijligging
 • Reanimatie drenkelingen en kinderen

De duur van de cursus is ongeveer 3 uur en wordt gegeven in de avonduren van 19.00 – 22.00 uur. Deze cursus is ook een herhalingscursus voor baby en kind.

Kosten
Zowel de opleiding als de herhaal-cursus kost € 40 en hier geldt dezelfde korting wanneer u in Veghel woonachtig bent.

Bij een “No-Show” zonder tijdige afmelding zijn wij helaas genoodzaakt om €10 administratiekosten (*) in rekening te brengen, deze worden verrekend met de (te) betalen/ betaalde cursuskosten.

Cursuskosten dienen uiterlijk twee dagen vooraf te zijn overgemaakt.

(*) Administratieve voorbereidingen zijn o.a. (deelnemerslijst, diploma Hartstichting, inschrijving ERC-Cosy (administratie Europese -ReanimatieRaad) etc.

Bij inschrijving en betaling conformeert u zich aan bovenstaande regels.

 

Trainingsdagen

De cursussen worden gegeven in het Rode Kruis-gebouw in Veghel. Het adres is: Evertsenstraat 9, 5463HM. Opgeven kan via deze link of stuur een mailtje naar opleidingen@veghelhartsave.nl.

Opleiding Reanimatie

Van 19.00 – 22.00 uur op:

 • 18 januari 2022
 • 9 februari 2022
 • 16 februari 2022
 • 7 maart 2022
 • 21 maart 2022
 • 5 april 2022
 • 19 april 2022
 • 11 mei 2022
 • 18 mei 2022
 • 13 juni 2022
 • 20 juni 2022

 

Herhaling Reanimatie

Van 19.00 – 21.00 uur op:

 • 21 februari 2022
 • 15 maart 2022
 • 13 april 2022
 • 23 mei 2022

Opleiding/Herhaling Kinder/Baby Reanimatie

 • 14 maart 2022

Word burgerhulpverlener

Bij een hartstilstand is de kans op overleven het grootst als er binnen 6 minuten wordt gestart met reanimeren en defibrileren. De aanrijtijd van een ambulance is vaak langer dan dat, daarom krijgen mensen uit de buurt een oproep om te komen reanimeren. Zij starten met reanimatie en AED-gebruik totdat de ambulance arriveert en vergroten daarmee de overlevingskans van het slachtoffer. Deze hulpvaardige mensen heten burgerhulpverleners. Als u ook kunt reanimeren kunt u dus burgerhulpverlener worden voor uw buurt! Klaas Haan legt in dit interview uit hoe belangrijk dit is.

Ons doel

Stichting Veghel HartSave heeft als doel de hartveiligheid in de gemeente te optimaliseren door het plaatsen van AED’s, verspreid over Veghel en haar kerkdorpen: Mariaheide, Zijtaart, Eerde, Erp, Keldonk en Boerdonk.

Wat ons lukte in de periode van september 2013 tot en met april 2014 waarin we met behulp van de AED’s 6 mensenlevens wisten te redden! Van alle 24 oproepen in 2019 zijn er 9 AED’s gebruikt en ingezet. Tussen 1 januari en 1 augustus 2020 zijn er 14 oproepen geweest met de inzet van onze AED’s. Negen keer in Veghel, drie keer in Erp en drie keer in Boerdonk. Tot nu toe zijn er al vele levens gered!

De AED’s van Veghel HartSave zijn opgenomen in het waarschuwingssysteem van HartSlagNu.nl.

Nazorg voor u door ons

Veel mensen hebben moeite met het goed verwerken van schokkende gebeurtenissen en hulp van anderen kan daarbij van grote betekenis zijn. Ook tijdens het werk van een burger-hulpverlener kunnen voorvallen plaatsvinden die heftige emoties oproepen en een behoorlijke impact hebben op uw dagelijkse leven.

Bent u bijvoorbeeld aanwezig geweest bij een reanimatie of heeft u zelf geholpen met reanimeren? Schroom dan niet ons te vragen naar eventuele bijstand. Elke vraag over een gebeurtenis is een onbeantwoorde leegte die wij een plek kunnen geven. Wij zijn geen traumaspecialisten maar zijn wel opgeleid voor deze vorm van hulpverlening. Daarnaast hebben we affiniteit voor opvang en nazorg en zijn daarin extra geschoold. We hopen hiermee de psychische schade na het meemaken van schokkende gebeurtenissen te beperken zodat u weer verder kunt.

Menu