Vanaf nu werkt HartslagNu met een nieuwe variabele alarmeringsstraal. De nieuwe wijze van alarmeren zorgt ervoor dat wij zowel voor plattelandsgebieden als stedelijke gebieden een betere inzet van burgerhulpverleners krijgen. 

Wat houdt de nieuwe alarmeringsstraal in?

In samenwerking met de Universiteit van Twente hebben we afgelopen jaar onderzocht wat een verbetering van de huidige alarmering zou zijn. Dit onderzoek liet zien dat we moeten gaan werken met een aantal variabelen om zo een optimale alarmeringsstraal te bepalen. We gaan hierbij uit van de meest ideale situatie tijdens een reanimatie waarbij we vijf burgerhulpverleners en twee AED’s zo snel mogelijk ter plaatse hebben.

De alarmeringsstraal stellen we nu vast op basis van:

  1. Maximale straal van 2 km.
  2. Het aantal burgerhulpverleners binnen een gebied (maximaal 100)
  3. Het aantal AED’s binnen een gebied (maximaal 3)

Daarnaast sturen we de vrijwilligers die binnen 150 meter van het slachtoffer zijn direct naar het slachtoffer, omdat het belangrijk is dat er ook direct gestart wordt met het geven van hartmassage. Deze nieuwe wijze van ‘slim’ alarmeren zorgt ervoor dat wij zowel voor plattelandsgebieden als stedelijke gebieden een betere inzet van burgerhulpverleners gaan krijgen. In stedelijke gebieden worden niet teveel burgerhulpverleners opgeroepen en in plattelandsgebieden juist meer burgerhulpverleners. Dit altijd met een maximum van 100 op te roepen burgerhulpverleners. Het doel is dat we hiermee maximaal 5 vrijwilligers zo snel mogelijk ter plaatse gaan krijgen.

Wat was het probleem in de oude situatie?

Voorheen alarmeerden we alle burgerhulpverleners in een straal van 750 meter van het slachtoffer. AED’s alarmeerden we mee op 500 meter van het slachtoffer. Dit was voor heel Nederland hetzelfde. Deze vaste alarmeringsstraal was niet in alle gebieden in Nederland toereikend.

De oude alarmeringsstraal gaf vooral in buitengebieden problemen. Hier zijn in deze straal niet overal voldoende burgerhulpverleners en AED’s beschikbaar. Ook in de stad werkte de huidige alarmeringssystematiek niet perfect. Zo kwam het wel eens voor dat er te veel burgerhulpverleners werden opgeroepen en ter plaatse gingen. Ook dit was niet wenselijk.

Uiteraard zullen we deze nieuwe oproepstraal met al onze partners na verloop van tijd evalueren en daar waar nodig bijstellen.

Via onderstaande link is de livestream over de gewijzigde alarmeringsstraal terug te kijken.

https://mail.google.com/mail/u/0/#label/HartSave/FMfcgxwHNVtkvbBPgCBMhCZxtWMJjxnG

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.