Brabant Dagblad 30 september 2019, tekst: Wilma Gosselink en foto: Jeroen van Assendelft

VEGHEL- Na afgelopen zaterdag is de gemeente Meierijstad zo’n 170 gediplomeerde burgerhulpverleners rijker. Slachtoffers van een acuut en levensbedreigend hartprobleem zijn hierdoor opnieuw een stukje kansrijker hun leven te behouden. De eerste reanimatiemarathon werd een succesvolle editie.

Onder de bezielende leiding van voorzitter Klaas Haan van Veghel Hartsave, terzijde gestaan door zijn collega’s en die van de afdelingen Schijndel en Sint-Oedenrode, verliepen de intensieve trainingen op het Fioretti College aan de Muntelaar uiterst soepel. ,,We hebben nu 250 AED’s in Meierijstad en hoe meer mensen deze automatische externe defibrillator kunnen hanteren, hoe beter. Doel is om binnen 6 minuten bij een slachtoffer te zijn. Dat geeft de beste kansen.”

Na het theoretische deel gaan de deelnemers, samen met de 25 AED-trainers, naar de zaal waar de reanimatiepoppen liggen. Dit ritueel herhaalt zich ’s middags met een nieuwe serie deelnemers. Onder hen ook burgemeester Kees van Rooij, en Susan van de Velden (46) uit Sint-Oedenrode, die eerder op het podium haar persoonlijke verhaal vertelde. ,,Het overkwam mij afgelopen januari, toen ik met vrienden in Italië op de skipiste stond. Ik voelde me niet lekker en even later lag ik bewusteloos op de grond. Ze hebben me 25 minuten gereanimeerd en een AED ingezet, waarna de ambulance me naar het ziekenhuis bracht. Een scheurtje in de kransslagader was mogelijk de oorzaak van mijn hartstilstand.”

Het verhaal van de Rooise verpleegkundige deed elk geluid in de zaal verstommen. Ook Tim (26) en vriendin Marieke (25) uit Erp waren onder de indruk. Het stel zit op hun knieën bij een oefenpop en volgt de instructies van hun begeleider Rian Hendrikx. ,,We hadden er wel eens over nagedacht als we in zo’n acute situatie terecht zouden komen,” aldus Tim. ,,Holy shit, dacht ik, wat moet je dan doen? Ik denk dat ik me bijna zou schamen als ik dan niet zou kunnen helpen.” 

Bij het herhalen van de hele reanimatieprocedure gaat het de groepsleden van Rian (58), die zelf inmiddels 40 jaar een ehbo-diploma heeft, al een stuk beter af. De AED wordt snel uitgepakt, de plakkers zitten in één keer op de goede plek, en het reanimeren gaat verder. Op de onderarm van Rian is een tattoo van haar hartslag zichtbaar. ,,De ene helft verbeeldt mijn slechte hartslag en het andere stuk is mijn goede hartslag. Er kwam een hartprobleem aan het licht, een paar jaar geleden, daarom zit hier nu een pacemaker. Die zorgt voor een goede hartslag,” wijst de kordate instructeur richting haar sleutelbeen.

Ook de EHBO, de Reddingsbrigade en het Rode Kruis Veghel droegen bij aan het succes van de reanimatiemarathon. Alle geslaagden melden zich aan bij HartslagNu, het landelijke alarmeringssysteem dat hen via de 112-centrale kan oproepen om met de meeste spoed naar een crisislocatie te gaan.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.