Brabants Dagblad 23 augustus 2019 door KIRSTEN RIETBERGEN
Foto: VAN ASSENDELFT/JEROEN APPELS

Het Fioretti College in Veghel wordt zaterdag 28 september ingericht als een groot fictief crisiscentrum. Want dan krijgen 300 mensen les in reanimeren, tijdens een grote reanimatiemarathon.

Tachtig reanimatiepoppen, Little Anne’s genaamd, heeft initiatiefnemer Veghel HartSave tot zijn beschikking, en tachtig AED’s om te trainen. Plus 25 instructeurs die klaar staan om in enkele uren tijd de deelnemers aan de reanimatiemarathon te trainen. Zo groots heeft stichting Veghel HartSave zijn reanimatielessen nog niet eerder opzet.

Deelnemers, afkomstig uit de gemeente Meierijstad en minimaal 18 jaar oud, kunnen gratis meedoen en ontvangen een REA/AED-certificaat dat hen kwalificeert als burgerhulpverlener. Als tegenprestatie dienen zij zich aan te melden bij HartslagNU. Dit is het landelijke alarmeringssysteem dat via de 112-centrale bij een hartstilstand (burger)hulpverleners oproept via smartphones.Zes minuten

,,We willen zo meer mensen krijgen die kunnen reanimeren”, vertelt initiatiefnemer Klaas Haan van Veghel Hartsave. ,,Het helpt ons de zes minuten zones die de Hartstichting adviseert te dichten. De overlevingskans van iemand met een hartstilstand is het grootst wanneer binnen zes minuten de juiste hulp is gestart. Dus moeten op korte afstand van elkaar, in een straal van vijfhonderd meter, voldoende AED’s beschikbaar zijn, maar ook mensen die de apparaten kunnen bedienen.”

Naast Veghel HartSave werken Rooi HartSafe, Schijndel HartSave, de EHBO-vereniging, de Reddingsbrigade en Het Rode Kruis uit Veghel mee. De gemeente geeft 2000 euro. ,,De instructeurs werken belangeloos mee, de meeste materialen zijn gesponsord. Het evenement wordt breed gedragen”, stelt Klaas Haan.

Hij kwam op het idee na een soortgelijk evenement in het Philips Stadion in 2017. ,,Daar hebben we in één keer duizend mensen opgeleid. Dat zet zoden aan de dijk. Het is een leuke manier om zonder kosten toch dat papiertje te halen. Veel mensen nemen zich namelijk voor om zich het reanimeren eigen te maken, maar zetten vervolgens niet de stap om een cursus te volgen. Juist voor hen is deze dag heel geschikt.”

Er kunnen 150 mensen ’s morgens worden opgeleid en 150 mensen ’s middags. De 25 instructeurs hebben steeds zes mensen onder hun hoede. Er wordt geleerd te reanimeren zonder en met AED. Ook is er een demonstratie met Lucas, een apparaat dat professionele hulpverleners gebruiken om hydraulisch te reanimeren.

De dag wordt om 08.30 uur geopend door burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad. Aanmelden: www.veghelhartsave.nl

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.