https://www.bd.nl/uden-veghel-e-o/de-missie-van-klaas-haan-heel-meierijstad-hart-veilig~a373fff5/

VEGHEL – In de buurt wonen van Klaas Haan moét een veilig gevoel geven. Want deze Veghelaar weet alles van reanimatie en AED’s. Hij hing Veghel vol met 90 reanimeerapparaten op en richt zijn pijlen nu vooral op Schijndel.

Twee keer moest Klaas Haan zélf reanimeren. Dat was in de tijd dat hij werkte als hoofd bhv-er voor Rabobank Nederland. Hoe dat was? ,,De adrenaline giert door je lijf. Alles wat je geleerd hebt, wordt weggedrukt door je instinct om te handelen.” Maar de regeltjes blijven een leidraad vormen in de hectiek, weet Haan: dertig keer drukken, twee keer beademen. ,,Gelukkig was de ambulance er snel bij. Ja, daar doe je het voor, dacht ik toen.”

Klaas Haan trekt graag aan de touwtjes. Tien jaar zat hij bij de mariniers, dertig jaar in de beveiliging, werkte als hoofd bedrijfshulpverlener bij de Rabobank en was jarenlang vice-voorzitter van de Nederlandse Organisatie Docenten EHBO. In die tijd was het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) voorbehouden aan professionals. Maar de Nederlandse Gezondheidsraad besloot dat het goed was als burgers ermee om leerden gaan. En Haan zag hiervoor een missie weggelegd in zijn woonplaats Veghel, waar geen AED te vinden was. Zo ontstond 12,5 jaar geleden Stichting Veghel HartSave. En nu hangen er in Veghel en de kerkdorpen inmiddels 90 AED’s van de stichting, die bijna allemaal 24 uur per dag, zeven dagen in de week beschikbaar zijn.

Is Veghel inmiddels hart-veilig?

Volgens Klaas Haan moeten er nog twintig reanimeerapparaten bij komen om te voldoen aan de zogenaamde 6-minutenzone die de Hartstichting adviseert: de overlevingskans van iemand met een hartstilstand is het grootst wanneer binnen zes minuten de juiste hulp is gestart. En dus moeten op korte afstand van elkaar, in een straal van 500 meter, voldoende AED’s beschikbaar zijn. Om de zaak te bespoedigen schenkt Veghel HartSave er nu twee aan de inwoners van Veghel, vanwege het jubileum. Eentje komt er te hangen bij het multifunctioneel centrum De Magneet aan de Leest. De ander bij basisschool De Uilenbrink.

Veghel HartSave leidt ook vrijwilligers op om de AED’s te bedienen. Via de app Hartslagnu.nl en de site van de Hartstichting zijn de AED’s geregistreerd en is zichtbaar waar ze hangen. Als er een melding binnenkomt via 112, kan de alarmcentrale de hulp inroepen van 30 burgerhulpverleners die in de buurt zijn en ze vragen om met een AED naar het slachtoffer te gaan en de hulpverlening in gang zetten. Zij kunnen helpen tot de ambulance’s gearriveerd zijn. Op deze manier zijn al tientallen mensen in Veghel gereanimeerd. ,,In 2018 zijn inmiddels 37 oproepen gedaan bij 112 voor reanimatie in Veghel”, weet Haan. legt de app contact met 30 BHV-ers die in de buurt zijn en vraagt ze om naar de patiënt te gaan als ze in staat zijn. Zij kunnen snel helpen tot de ambulance gearriveerd is. Op deze manier zijn al tientallen mensen in Veghel gereanimeerd. ,,In 2018 zijn inmiddels 37 oproepen gedaan bij 112 voor reanimatie in Veghel”, weet Haan.

Klaas Haan wil nu Veghel is opgegaan in Meierijstad ook Schijndel hart-veilig maken. In Sint-Oedenrode hangen 65 AED’s, waar van de meeste 24/7 beschikbaar zijn. In Schijndel inventariseert Haan dit nog met de lokale ehbo-vereniging. ,,Er zijn naar schatting negen AED’s die altijd beschikbaar zijn, maar ook 40 of 45 apparaten die binnen hangen, bijvoorbeeld bij bedrijven. Die kunnen niet gebruikt worden na sluitingstijd.”

Reanimatiemarathon

Veghel HartSave gaat dit jubileumjaar uitpakken met een reanimatiemarathon op 28 september 2019, daags voor Wereldhartdag. ,,Samen met de EHBO-vereniging, Het Rode Kruis Veghel en Rooi HartSave organiseren we dit. We hopen op minstens 250 inschrijvingen. Mensen mogen meedoen op voorwaarde dat ze zich aanmelden bij Hartslagnu.nl. Jaarlijks zijn in Nederland 300 reanimaties per week nodig. Dus het is niet voor niets.”

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.